Το Taekwondo βοηθά τους ανθρώπους να απολάυσουν τη ζωή μέσω της ισορροπίας και βελτίωσης σώματος και πνεύματος . Το μυαλό και η προσωπικότητά κάποιου βελτιώνονται, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα άσκηση ολόκληρου του σώματος. Με άλλα λόγια, κάποιος θα μπορούσε να ενισχύσει το μυαλό και το σώμα του μέσω της συνεχής εξάσκησης και να έχει σωστή κρίση και  εμπιστοσύνη, βασισμένη στην σιδερένια του θέληση και υγεία.  Κατ’ αυτό τον τρόπο, η φιλοσοφία του  Taekwondo είναι η πρακτική της αρετής. Επομένως,  το πνεύμα των πολεμικών τεχνών, μπορεί να προάγει  την οικοδόμηση του ηθικού χαρακτήρα και να διαμορφώσει μια ακέραιη προσωπικότητα.

Το πνεύμα της ευγένειας

Αρχικά στο Taekwondo αλλά και σε όλες τις πολεμικές τέχνες ριζοβολούν το πνεύμα της ευγένειας, της σεμνότητας και της αρμονίας.
Ο αθλητής πρέπει να φερθεί με επιείκεια και αξιοπρέπεια, και να έχει  πλήρη σεβασμό όσον αφορά την  συμπεριφορά του πρός τον αντίπαλο. Η ευγένεια μεταξύ του εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου πρέπει να βασιστεί στο σεβασμό, την υπακοή και την εμπιστοσύνη.
Η ευγένεια μεταξύ του πρεσβυτέρου, του νεώτερου και των συναθλητών πρέπει να βασιστεί επίσης στο σεβασμό και την εμπιστοσύνη.

Το πνεύμα του Taekwondo

To Taekwondo είναι κορεατική παραδοσιακή πολεμική τέχνη που διατηρεί το φιλοσοφικό διανοητικό κόσμο ως τέχνη και τεχνική. Υπάρχει όχι μόνο δύναμη και τεχνική, αλλά και ευγένεια που ενισχύεται η ακεραιότητα του χαρακτήρα με στόχο την τελειότητα. Προωθεί τις διανοητικές ιδιότητες ως εργαλείο της φιλοσοφίας για τη ζωή, όπως η συγκέντρωση ο αυτοέλεγχος και η ανδρεία. Ισορροπώντας σώμα και πνέυμα χάρη στην εξάσκηση τεχνικής, ποδιών και χεριών, βοηθά τους αθλητές του να απολαμβάνουν τη ζωή. Καθιστά το σώμα υγιές, το μυαλό με σωστή κρίση και τον χαρακτήρα με σιδερένια θέληση. Έχει μεγάλη επιρροή με την ηθική στην νεολαία ενάντια στα ναρκωτικά, το κάπνισμα και τον αλκοολισμό.

Οι Αρχές του Taekwondo

Βασική αρχή του Τάε Κβον Ντο είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι’ αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα.

Αν και το Τάε Κβον Ντο διδάσκει και τη χρήση των χεριών στη μάχη, τόσο ως μέσου άμυνας όσο και ως μέσου επίθεσης, εν τούτοις είναι μια πολεμική τέχνη που δίδει έμφαση στα λακτίσματα.

Οι αρχές του Τάε Κβον Ντοείναι οι εξής:

  • Ευγένεια (Γε Ούι)
  • Εντιμότητα (Γιομ Τσι)
  • Επιμονή-υπομονή (Ιν Νάε)
  • Αυτοέλεγχος- αυτοπειθαρχία (Γκουκ Γκι)
  • Ακατάβλητο Πνεύμα (Μπαεκιούλ Μπουλγκούλ )

Ευγένεια (Γε Ούι)

Μπορεί να ειπωθεί πως η ευγένεια αποτελεί άγραφο κανόνα που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι δάσκαλοι της φιλοσοφίας σαν μέσο για τη φώτιση των ανθρώπινων όντων, διατηρώντας ταυτόχρονα την κοινωνία αρμονική.

Ακεραιότητα (Γιομ Τσι)

Στο Τάε Κβον Ντο ο ορισμός για τη λέξη ακεραιότητα είναι χαλαρότερος από αυτόν που συνήθως συναντά κανείς στα λεξικά. Πρέπει κανείς να μπορεί να καθορίσει το σωστό και το λάθος και να έχει τη συνείδηση, αν κάνει λάθος, να αισθανθεί ενοχή.

Επιμονή(Ιν Νάε)

Σίγουρα, το πιθανότερο είναι πως η ευτυχία και η ευημερία θα έρθουν στον υπομονετικό άνθρωπο. Για να επιτύχουμε κάτι, είτε πρόκειται για ανώτερο πτυχίο είτε για την τελειοποίηση μιας τεχνικής, πρέπει να βάλουμε το στόχο μας και ύστερα να επιμένουμε συνεχώς.

Αυτοέλεγχος (Γκουκ Γκι)

Αυτή η αρχή είναι εξαιρετικά σημαντική , ως προς το πώς συμπεριφέρεται κανείς είτε στον ελεύθερο φιλικό αγώνα είτε στις προσωπικές του υποθέσεις. Η απώλεια του αυτοελέγχου σε φιλικό αγώνα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική τόσο για το μαθητή όσο και για τον αντίπαλο. Σύμφωνα με το Λάο-Τζου «ο όρος δυνατότερος αφορά περισσότερο αυτόν που νικά τον εαυτό του και λιγότερο κάποιον άλλον».

Ακατάβλητο Πνεύμα (Μπαεκιούλ Μπουλγκούλ)

Ο σοβαρός μαθητής του Τάε Κβον Ντο συμπεριφέρεται σε όλες τις περιστάσεις με ταπεινότητα και ειλικρίνεια. Όταν συναντά την αδικία, αντιμετωπίζει τους φιλοπόλεμους χωρίς καθόλου φόβο ή δισταγμό, με ακατάβλητο πνεύμα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο αντίπαλος ή πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός τους.